dimecres, 30 d’abril del 2014

Natura - Ornitologia a un parc de Barcelona

Anteriorment vaig dedicar un espai en aquest bloc a la ornitologia   (Ornitologia des del balcó).
Ara voldria afegir altres fotografies de caire ornitològic en aquest bloc.

En primer lloc, una fotografia que vaig realitzar amb el mòbil al Parc de l'Escorxador (Bcn). En aquesta imatge podem veure varies aus comunes de la ciutat de Barcelona. En la fotografia podem veure com la Tórtora Turca (Streptopelia decaocto) comparteix hàbitat urbà amb l'omnipresent Colom roquer (Columba livia) i la Cotorreta de pit gris (Myiopsitta monachus).


En aquest parc urbà d'una ciutat cosmopolita com és Barcelona podem veure molt fàcilment 
  • el colom, una de les espècies d'aus amb una major àrea de distribució mundial. 
  • la tórtora, una espècie que s'ha estes per Europa de forma natural, encara que sigui originaria de la India. 
  • la cotorra, una espècie originaria d'Argentina que (per un alliberament voluntari o no) ha anat colonitzant l'àrea metropolitana de Barcelona. 
Totes aquestes tres espècies les podem trobar al llarg de tot l'any ja que no emigren a enlloc. Ara bé, hi hauria una diferencia entre aquests ocells. El colom i la cotorra esmentats ocupen espais urbans en pacs i jardins i també espais urbanitzats. Mentre que la tórtora habita només la trobariem en parcs i jardins urbans.  

----

Voldria afegir que els aficionats a la ornitologia barcelonina estaran d’enhorabona. Per quin motiu? Doncs perquè la reintroducció del Falcó peregrí (Falco peregrinus), (per concretar una mica més, estaríem parlant de la subespècie brookei; la qual habita tota la conca mediterrània) ha estat un èxit. 


Prova d'això és el naixement de tres pollets d'aquesta au rapinyaire a la Sagrada Família. Uns naixements que desperten la curiositat dels barcelonins per la tipologia d'au i pel lloc emblemàtic on cria. Aquesta noticia va ser publicada el 25.4.14  (www.btv.cat) en varis mitjans de comunicació escrita i audiovisual.

Cal mencionar que el 4.5.2008 ja va apareixer una noticia al diari amb el següent titular:

"La Sagrada Família es consolida com una 'reserva' de falcons".

 Font: El Periodico
Aprofito per agrair a l'empresa Thalassia Estudis Ambientals la seva tasca, la qual ha estat reconeguda amb el PREMI ACCIÓ 21. Una acció de reintroducció que ha estat també realitzada a Tarragona, Girona i l'Hospitalet del Llobregat.

I si es vol veure aquest rapinyaire amb més tranquilitat (poca n'hi ha sovint al voltant de la Sagrada Família) també es poden observar a la Torre Realia de la plaça Cerdà de l'Hospitalet o a l'antiga central térmica de Sant Adrià del Besós.

No obstant, també són facilment visibles en altres espais barcelonins: el parc de l'Escorxador (carrer Tarragona i pl. Espanya), el parc de l'espanya industrial (estació de Sants) i el castell de Montjuïc (per la proximitat dels penyasegats). Per consultar altres llocs, Enllaç per veure el plànol


Més info a :

http://www.falconsbarcelona.net/Falco11/pagines/webcam1.html

http://www.falconsbarcelona.net/Falco11/pagines/index.jsp