dijous, 2 de maig del 2013

Natura - Ornitologia des del balcó

Com atraure ocells al teu balcó? Res millor que posar algun tipus de menjar i a veure quina espècie o espècies venen a picar.

En el meu cas, no han vingut a picotejar coloms (Columba livia), ni pardals (Passer domesticus) o altres espécies comunes com el pit-roig (Erithacus rubecula).

En canvi, va apareixer en poc temps la següent espècie: 

Tórtora turca (Streptopelia decaocto)

D'una manera molt fàcil i senzilla pots atraure ocells, com la Tórtora, a tocar de la teva finestra.

Primer cal col·locar un menjador amb menjar per canaris (aliment molt barat que es pot trobar en botigues d'animals o supermercats). Com veieu en la imatge, vaig utilitzar un record de 'Ses Illes" per aquest fi. Simplement el vaig lligar a la barana del balcó. 



El resultat al cap de poc temps va ser positiu:



 Tórtora amb el cap ficat dins el menjador


Tórtora es sent observada, però no aixeca el vol al veure'm. 



Tórtora aixeca finalment el vol quan m'aproximo massa.
Vola fins el bloc del davant, des d'on segueix observant.
Quan torno cap a dins de casa, l'ocell torna al menjador.

Data de les fotografies: 27.4.13
Sento la mala qualitat de les fotografies, però es fa el que es pot amb la càmera disponible.

Per què em va fer especial gràcia que apareixes aquesta espècie i no altres al menjador que vaig col·locar?

Doncs perquè és una espècie que 
de FORMA NATURAL ha colonitzat 
grans part d'Europa al llarg del segle XX i XXI.

I voldria afegir que el seu nom comú en català o castellà es presta a pensaments erronis, perquè sembla que de Turquia s'ha expandit a arreu. Però realment la seva presencia és per tot el continent Euro-asiàtic i en creixement per Nord Amèrica.


Més info.
- Servidor d'informació ornitològica de Catalunya

- Web de Acció ecologista-agro

- Xtec

- Wikipedia

/-------------------------------------------------------------------------------------------------------------/

L'última setmana de maig del 2013 vaig realitzar altres fotografies en el mateix menjador, però on s'hi poden veure una parella. Un mascle i una femella de tórtora turca (Streptopelia decaocto).



Mentre la femella menjava "alpiste" (en català, escaiola ... qui ho encertaria ¿?, concretament del tipus Phalaris canariensis), el mascle inflava el pit i realitzava els sons similars als característics dels coloms.

Com podem veure en les següents fotografies, el mascle es va posar sobre la femella. Ell menjava pujat sobre ella; mentre que ella es mantenia ben quieta.



En la següent fotografia podem veure un resta de la presència d'aquests animals. Una defecació de Tórtora turca, molt diferent de les defecacions de la Columba livia.


Sota la barana negra vaig trobar un resta de la seva presencia. Fet que pot ajudar a d'altres aficionats a esbrinar quina espècia d'ocell s'ha cruspit l'aliment del menjador però no ha estat possible una observació directa.

Pot haver-hi la possiblitat que la defecació pugui ser d'una altre espècie d'ocell, però no he vist cap altre a la barana del balcó de casa. 

Per donar una idea de la mida de la defecació vaig col·locar una pinça d'estendre. Com podem veure, la femta és molt diferent a la d'altres ocells que comunament ens envolten.

/-------------------------------------------------------------------------------------------------------------/



(Pàgines 10)




La tórtora turca és una nova espècie present des de fa uns anys a la ciutat: procedent dels Balcans, a partir dels anys 30 ha anat expandint la seva àrea de distribució de forma natural per tot Europa. 

La tórtora turca va anar apareixent en diferents poblacions, a Tarragona es cita cap als anys 80, i per exemple a les poblacions del Maresme té una forta penetració.

A Barcelona actualment és una espècie comuna que trobarem als grans parcs amb arbres grans i densos on bastir el niu. L’hàbitat natural que ocupa a les àrees d’origen de l’Índia i altres regions més orientals del continent asiàtic consisteix en zones àrides i semidesèrtiques amb arbres dispersos, zones rurals, pobles, evitant però el centre de els ciutats o també els boscos. No és, doncs, una espècie introduïda ni escapada de captivitat. 

De mida més gran que la tórtora europea (Streptopelia turtur), la tórtora turca és de silueta i cua allargada, el plomatge és d’aparença força uniforme de color crema o ant; hi destaca especialment una fina però ben visible banda negra al coll (que manca en els individus joves). 
Sedentària, es reprodueix probablement durant tot l’any. Ponen 2 ous de color blanc que coven durant 2 setmanes i dues – tres setmanes més tard els pollets ja són independents. 

S’alimenten bàsicament a terra de llavors i també d’invertebrats com escarabats, cargols, larves de papallones i altres, també poden ingerir baies que agafen dels arbustos enlairant-se amb forts batecs de els ales.

Són ocells fàcils de detectar, normalment no estan mai aïllats i menjant a terra en veurem unes quantes tórtores; si ens acostem molt fugen a amagar.se als arbres propers. 

El cant és un parrupeig que recorda un colom, sense “erre”, una mica agut i com apressat, no transmet l’endormiscament del ronc de la tórtora europea. Quan aterren o es posen en una branca solen emetre un breu so planyívol, nasal, sorprenent i inconfusible.

Les tórtores europees són ocells estivals que ens visiten a la primavera i, després de dues niuades, ens abandonen a l’estiu. Ocupen hàbitats diversos com boscos de coníferes i caducifolis, matollars, conreus; la trobarem als voltants de Barcelona però no es queda a la ciutat. 

 /-------------------------------------------------------------------------------------------------------------/

Més info:

- Per sentir el seu so podeu visitar el següent enllaç:

http://www.asturnatura.com/especie/streptopelia-decaocto.html

- Polèmica entre tórtores

http://avesnatura.blogspot.com.es/2012/01/tortola-iberica-vs-tortola-turca.html



 /-------------------------------------------------------------------------------------------------------------/

Google Books
http://books.google.es/books


GUIA DE CAMPO KAUFMAN
Página 196

PALOMA TURCA Streptopelia decaocto (Eurasian Collared-Dove) 

Nativa del Viejo Mundo. Se estableció en Florida en los años 1980. Actualmente está expandiendo su distribución rápidamente hacia el oeste y norte; ha llegado a Arizona, Montana, Nueva York; probablemente colonizará gran parte del continente

Vive principalmente en pueblos y suburbios, menos frecuentes en áreas silvestres. 


> Café claro con un anillo negro en el cuello, parches blancos grandes en las plumas exteriores de la cola. Compare con la Paloma de Collar.


> Voz: grave cuc - CUC - cuhú.

Distribución Norte America - Tortora turca


 /-------------------------------------------------------------------------------------------------------------/

Seguiexo posant aliment al menjador de fang que tinc al balcó de casa i sovint hi ha la parella de tórtores turques (Streptopelia decaocto) que venen a fer la berena. A vegades el tinc buit i igualment venen a comprovar si hi ha menjar (no m'estranya, si hi ha disponibilitat i és gratis).

Ahir mateix, 15/07/13, vaig realitzar unes noves fotografies:

 El menjador segueix en el mateix lloc. 

Estic quasi segur que són una parella 
(femella a l'esquerra i mascle a la dreta).

 
Cada cop més em deixen apropar-me a elles. Cosa em fa 
sospitar que normalment venen sempre les mateixes. 

He estat a tan sols un parell de metres ... 

             ... fins que aixequen el vol. 
Per observar-me des del bloc d'enfront.

 /-------------------------------------------------------------------------------------------------------------/

Al llard de l'estiu del 2013 he seguit posant aliment en el menjador de fang.

En cap ocasió he vist que vinguessin coloms o petits ocells com per exemple pardals. Tan sols venen unes confiades tórtores turques (Streptopelia decaocto).

Afegeixo altres fotografies per així demostrar-ho:

Sembla que cada com es deixen que m'apropi més a elles. 
Augmenta la seva confiança ?


Pel que veieu, en dies grisos de pluja estiuenca també venen a buscar recer i a picotejar de gratis al meu balcó.



I ja veieu, quan m'aproximo massa aquests ocells només aixequen el vol per esperar en el balcó del davant que desaparegui la meva presencia per poder tornar al seu bufet lliure i gratuït.


Doncs bé, la confiança d'aquestes tórtores és tal que ni la presencia del meu gat (en la imatge superior el veiem pujat sobre un sofà i a tan sols a dos metres dels ocells) interfereix en deixar net el menjador en un tres i no res. 


Per desgracia no puc afirmar que sempre tingui en el balcó la mateixa parella de tórtores turques (Streptopelia decaocto) ni on pot estar ubicat el seu niu. Però puc afirmar que cada cop més els ocells toleren la meva presencia més aprop d'elles. Fins i tot en una ocasió, mentre estava llegint en el sofà que tinc en el balcó, una parella de tórtores es van posar a menjar allà mateix. No estaven totalment tranquil·les i em feien mirades nervioses en cada moment. És més, una menjava mentre l'altre vigilava. Però finalment van aixeca el vol quan vaig aixecar-me i van posar-se a una antena de tv d'una casa propera.

 /-------------------------------------------------------------------------------------------------------------/

A finals Novembre del 2013 la parelal de tórtores turques (Streptopelia decaocto) segueix vinguent a picotejar de gratis.



Mai he vist coloms a la barana ni al costat del menjador, encara que sigui per investigar o tastar el "mejar de canari" que posso. Encara que de coloms n'hi han tot el dia per la zona, afegeixo a continuació una fotografia amb un colom blanc (sospito que d'algú que té un petit colomar per la zona).


Podem veure que en el bloc d'enfront l'esmentat colom blanc i 
un parella de coloms de tons negres / grissos.

Des del bloc d'enfront els coloms i altres ocells poden veure sense problema el menjador. Així m'ho confirma la seguent imatge. En aquesta la tórtora, des de l'altre extrem del terrat, espera que m'allunyi del menjador per tornar a omplir el seu estomag.


I com a targeta de visita, em deixa un regalet fresc ...



El tap de refresc dona una idea del tamany de la seva femta. Per cert, una mica diferent  a la dels coloms (Columba livia).

Finalment comentar que de pardals (Passer domesticus) també n'hi ha forces, però no venen a picotejar del menjador. Això si, al llençar pa al pati d'entrada no tarda en desapareixer. Trobo graciós quan un perdal vola amb un tros de pa quasi tan gran com ell. Com veiem en la imatge inferior:

Pardal apunt per emportar-se un tros de pa dur.



/-------------------------------------------------------------------------------------------------------------/

> Fotografies  realitzades el 29.12.13

Vistes del bosc d'antenes i de fons el massís del Garraf.

En la fotografia superior es pot veure una tórtora que prefereix una una antena de televisió que una branca d'un arbre. Bé, cal reconeixer que sobre una antena ha de tenir millor vistes ... i directa sobre el mejador que tinc en el balcó.

En aquell moment el menjador de fang estava buit, així que el vaig omplir amb "alpiste" que venen en botigues d'animals i supermercats per menys de 1 €.

En la següent imatge un colom pren el Sol i la parella de tórtores ja picotejen els grans. 


Cada cop la parella de tórtores són més confiades. Una prova d'això és la imatge inferior, on les tórtores mengen mentre el meu gat osbserva l'escena. Cal comentar que el meu gat ja no es molesta a intentar perseguir els ocells.


Ara bé, cal reconèixer que el mascle vigila mentre la femella es posa les botes.  


Em vaig apropar força per realizar un primer plànol. A l'esquerra el mascle treient pit i vigilant.
I a la dreta la tórtora femella darrera una flor de buganvilla (Bougainvillea spectabilis).


En el següent pas per aproximar-me més a la parella la femella primer i el mascle després van aixecar el vol per possar-se a la barana del blog del davant.  

3 comentaris:

  1. Fantàstiques les fotografies!! És curiós com el mascle s'alimenta montant-se a sobre de la femella i com els ocells no s'espanten encara que tinguin a prop tal depredador com el teu gat ;).

    ResponElimina
  2. Hola! genials les fotos! em podries explica com distingeixes el sexe. Per la meva zona en volen moltes però sòn blanques. no se com diferenciar el mascle de la femella

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Anna.

      Encantat que m’hagis realitzat un comentari al meu blog.

      Responent a la teva pregunta, la diferenciació entre mascles i femelles de Tórtora turca (Streptopelia decaocto) és força senzilla. Aparentment els dos sexes s'assemblen molt, però si et fixes una mica es pot apreciar que el mascle és una mica més gros que la femella.

      I ja és evident quan el mascle infla pit i produeix sorolls per atraure l'atenció de la companya. He vist sovint que la femella passa del mascle i vola d'un lloc a un altre, però el mascle la segueix allà on va. Al final, no ser si per cansament o perquè la convenç, es forma la parella.

      Espero que el consell t’hagi servit.

      Elimina