diumenge, 17 de desembre del 2017

Geografia - Visitar Catalunya vèrtexs a vèrtexs

Hi ha moltes excuses per anar a un lloc, per exemple la presencia d'un castell a un cim, una ermita entre el bosc o una cova als peus d'una paret vertical. Però també pot ser, com ho és en el meu, l'existència d'una marca realitzada per un organisme oficial de caire geogràfic. Per això proposo fer excursions seguint el mapa dels vèrtexs de la Xarxa Utilitària (icc20170).

Com podem veure en aquesta captura de pantalla, podem trobar aquestes marques al llarg de tot el Principat català. Gràcies a la tasca del ICC ... i no pas a la IGN. 😉


Alhora de planificar la ruta cal tenir present que la majoria de plaques les podem trobar intactes (color verd) , però algunes han desaparegut (color vermell) per un o altre motiu. Potser per actes vandàlics o per obres realitzades a la zona. 



Mostra de una placa del ICC al passeig marítim enfront d'un seient de ciment.



O una altre més petita a Girona, el senyal geodèsic amb el número 307097005



Encara a la fitxa del senyal geodèsic sigui de la taula que hi ha a la vora (ftp://geofons.icc.cat/fitxes/XU/ETRS89/307097001.PDF)

Com he dit doncs, podríem visitar poc a poc tot el territori català de vèrtex a vèrtex. Seguint rutes sense risc a perdre's, ja que si has d'anar a un punt i no el trobes és potser perquè t'has equivocat de puig o de camí. 

Una idea que ja havia exposat a la següent entrada, on podem trobar la web de les fitxes de cada vèrtex. --> Visitar http://geobiocat.blogspot.com.es/2015/10/senyals-geodesics-de-castelldefels.html

Però, com he dit, es pot fer la ruta per tota una comarca d'una manera circular o lineal. I si ets molt friqui, fer els càlculs de trigonometria in situ

dilluns, 13 de novembre del 2017

Geografia - Món local: potenciar les EMD, evitar crear nous municipis o redefinir els límits

Ja vaig fer una entrada sobre el món local de Catalunya i la meva opinió (i alguna reflexió al respecte) sobretot centrat en el tema de les Enitats Municipals Descentralitzades (EMD) i la creació de nous municipis. Per refrescar el tema afegeixo el link a continuació: 

Les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD).
Es pot veure a l'enllaç a data del gener del 2014


Jo sóc un defensor en potenciar les EMD i millorar així el món local. L' ens es va donant a coneixer ja que des del 2014 hi ha hagut alguns canvis en el món local català. Per exemple, en el 2017 hi ha un total de 65 EMD, inclosa L'Estartit. Per confirmar-ho es pot anar a l'enllaç de la web MUNICAT (http://municat.gencat.cat). En aquest enllaç podem veure que des de que vaig fer el treball de postgrau el 2009 sobre les EMD, hi ha 8 nous nuclis que l'han oficialitzar a Catalunya:
  • El Talladell
  • Bellaterra
  • Campredó
  • Bítem
  • Serra d’Almos
  • Baldomar
  • L’Estartit
  • Sant Miquel de Balenyà
Però a pesar del èxit d'aquest ens, també cal dir que hi ha nuclis de població que s'han convertit en nous municipis catalans o que aspiren a ser-ho, per una o altre raó. 

Un és el cas de la població de Medinyà, el qual ja vaig fer una entrada que es pot consular al link (http://geobiocat.blogspot.cat) i recentment hi ha hagut noticies al respecte. Un altre cas que considero interessant és la població de Sant Miquel de Balenyà. Aquesta entitat de població va asconseguir el 2014 ser EMD, però sembla que li és poc tal estatus perquè vol aspirar a convertir-se en municipi. Encara que dubto que ho aconsegueixi veient el cas de Medinyà. Tal poble no té 5.000 habitants ... ni tampoc arriba als 2.000 habitants. Podem veure una noticia a la premsa sobre Sant Miquel de Balenyà i la consulta veïnal per convertir-se en municipi ( http://www.naciodigital.cat )

Però bé, el tema està calentet i al final, les consultes veïnals i els seus desitjos topen amb una realitat. Un Govern estatal gens negociador, un tribunal rigit i un BOE contundent; així ho podem veure pel cas de Medinyà.

Una cosa que ja es podia intuir perquè l'estat espanyol no el reconeixeria, no va apareixer mai a la web del INE http://www.ine.es/FichasWeb/RegMunicipios  (ja que hauria d'estar entre els municipis catalans de Merangues i Mieres)

----

Per acabar aquesta entrada voldria comentar un altre cas que voldria seguir en el temps i que està relacionat amb aquesta temàtica: el cas Les Botigues de Sitges. Aquesta població pertany al municipi de Sitges, però està a més de 10 km seguint les costes del Garraf. Per altra banda, potser no té prou xarxa social veïnal per ser una EMD. Mentre que es pot anar a peu al municipi veí de Castelldefels seguint el passeig marítim. Potser en aquest cas el més lógic seria redefinir els límits municipals i que Les Botigues passin a ser un barri més de Castelldefels. 

Per si algú no sap on són les Botigues de Sitges, faig una captura de pantalla de Google Maps: 


I si fem un cop d'ull a la premsa podem lleguir el següent:  
- L'any 2018 Sitges consultarà als veïns de les Botigues si volen seguir al municipi o prefereixen adherir-se a Castelldefels
- Planteada una propuesta de segregarse del municipio para Les Botigues
-  I una nota del DIME!, Diario Metropolitano de Castelldefels
Las Botigues de Sitges quiere pertenecer a Castelldefels
Tot això potser és obrir la caixa dels trons en l'àmbit local municipal, inframunicipal i supramunicipal (és a dir, a totes les escales); però cal reajustar algunes coses al segle XXI. Opcions n'hi han varies, ara només falta seure entre totes les parts i possar-se a treballar. I aixó no és un tema que afecta unicament Catalunya, és molt més greu en altres parts de la península ... fins al punt que ja hi ha pobles que s'han catalogat com a "espais rurals en risc de despoblació irreversible".

Más de 4.000 pueblos españoles están en riesgo de desaparecer

dilluns, 2 d’octubre del 2017

Geografia - Cataluña y su área metropolitana comparada


Cataluña y la área metropolitana de Barcelona (AMB)

A veces hablando con familiares, amigos, compañeros de trabajo o simples conocidos veo que tienen en la cabeza un imaginario del mapa referente a Cataluña y la AMB un poco desfigurado. En definitiva, su esquema mental territorial de la AMB no se corresponde, ni por asomo, con la realidad. 

Empezaré por enseñar los 36 municipios de la AMB y una breve descripción que me ha gustado encontrar:


L' AMB tiene una extensión de 633 m2 y es una de las diez mayores metrópolis de Europa. En este escenario físico, actualmente residen 3,2 millones de habitantes. La densidad de población bruta del AMB es de 4.954 hab/km²

La aglomeración metropolitana ha sido generada por la suma de los procesos simultáneos de extensión y densificación de los 36 municipios que la componen, inducidos todos por la proximidad con Barcelona.

La participación de Cataluña en el PIB del Estado español es del 19 %, mientras que el área metropolitana de Barcelona aporta un 63 % al PIB de la economía de Cataluña y un 13 % al PIB de la economía de España.


---

Otra fuente interesante la encontramos en la web de la AMB: http://www.amb.cat


---

Otra cosa sería si hablamos del Ámbito Metropolitano de Barcelona, que entonces tendríamos que tener en cuenta el mapa de Vegueries (que substituirá algún día a las Diputaciones)

Ámbito Metropolitano 
  • Población empadronada (2016) : 4.793.592
  • Km² : 2.464,4 km²
  • Densidad: 1945,14 hab/km²
Padrón municipal de habitantes por sexo 

Cifras oficiales según los ámbitos del plan territorial (año 2015)
  • Metropolitano 4.793.592
  • Comarcas de Girona 739.249
  • Campe de Tarragona 511.631
  • Penedés 465.253
  • Comarcas Centrales 397.144
  • Poniente 362.384
  • Tierras del Ebro 180.855
  • Alto Pirineo y Aran 72.488

---
Y si comparamos Cataluña con ... 

Catalunya 7.522.596 habitantes
Km²: 32.114 km²

Si comparamos estos datos con otra comunidad española extensa y con poca población vemos unas diferencias que saltan a la visa: 


Castilla y León : 2.472.052 habitantes 
Km² : 94.226 km²
Densidad: 26,23 hab/km²
Fuente: web del INE

Es decir, vive menos gente en la ccaa de Castilla y León que en la AMB. Mientras que si comparamos los datos de Cataluña con un estado pequeño como Eslovenia o Irlanda ... o porqué no, con otro en la otra punta del planeta. 



Eslovenia 
2.046.120 habitantes 
20.253 km²
101,02 hab/km²

Irlanda 
4.593.100 habitantes (2013)
70.273 km²
65,36 hab/km²

Nueva Zelanda 
4.511.590 habitantes (2014)
268.680 km²
16,79 hab/km²

Esto nos lleva a buscar un país conocido y con una extensión parecida al principado catalán. ¿ Cual podría ser ? ... Ya lo tengo ! Un país con tres comunidades diferenciadas y una capital importante de la Unión Europa. 

Bélgica 
11 250 659 habitantes (2015)
30.528 km²
368,53 hab/km²

dimecres, 6 de setembre del 2017

Barna Neta - Punts negres de neteja, els top 10 de l'Eixample

MAPA DELS PUNTS NEGRES TOP 10 DEL DISTRICTE DE L'EIXAMPLE


Font: elaboració pròpia. Més informació a 3w.fusiontables.google.cat

L'esquerra de l'Eixample guanya per golejada a la dreta de l'Eixample (8 - 3)

Btv - El turisme crea “punts negres” de brutícia al centre de la ciutat durant l’estiu


Font: www.beteve.cat


> Info a la premsa sobre la campanya de neteja :

                               Font: http://www.elperiodico.com





- Troba els punts al teu barri, districte o carrer a: https://cat.elpais.com/cat


dijous, 17 d’agost del 2017

Natura - Estar més content que un gínjol ... i el km 0

Crec que tot català coneix el burro català i tot castellà el burro zamorà - lleonés. Però també hi ha espècies a recuperar o a conservar molt del nostre país que, fins i tot, tenen dites. Qui no ha sentit a dir :

Estar més content (o trempat) que un gínjol

Però la meva sorpresa va ser quan vaig tastar fa uns anys per primer cop un gínjol i al preguntar a amics i companys si els havien provat ningú sabia que era. No sabien que era un fruit. 

Aprofito la web on vaig comprar un arbret pel meu balcó a la fira de Molins de Rei. Per mostrar-ho de la web de arboreco:


Un altre cas interessant és el nesprer ... bé, més concretament el nesprer europeu ( http://arboreco.net/ca/product/nespler ). Qui avui en dia el té a la fruitera de casa seva ? Segurament ben poca. O el cas de la pomera empordanesa (http://arboreco.net/ca/product/de-relleno/). 

Tot això són casos per exemplificar la pèrdua de cultius tradicionals del nostre territori que estem en risc de perdre perquè altres productes, que venen de l'altre punta de món, els substitueixen. 

Modestament voldria fer difusió de negocis com ARBORECO, que tenen un negoci de vivers de varietats de fruiters "tradicionals" i, a més, de manera ecològica (ja que tenen la ecolabel de la UE respectiva). 

----

Per altre banda voldria també difondre un projecte / negoci interessant

AVANTATGES DE SER CONSUMIDOR D'EL RUSC QUE DIU SÍ!
  • Descobreixes els productors de la teva regió. 
  • Cuines amb productes frescos i de temporada. 
  • Compres el que vols i quan vols sense compromís. 
  • Contribueixes a la remuneració justa dels productors.
Font: lacolmenaquedicesi.cat
En conclusió, no seria fantàstic la unió de productors i venedors per recuperar algunes de les espècies i varietats de les nostres comarques? No valdria bé això una ajuda especial o un iva reduït per donar un cop de mà a aquests negocis que tenen un impacte menor sobre el medi ambient? i ajuden més a l'economia del nostres veïns?  

dimecres, 26 de juliol del 2017

Més ciència ficció en format novel·la

Ja vaig fer entrada sobre una de les meves aficions, la lectura de ciència ficció. Per consultar anar al enllaç :


Des de llavors he llegit altres novel·les del gènere que crec que valen força la pena, com per exemple:

- Marte rojo 
- A la sombra de los barbaros, de E. Goligorsky un autor argentí amb cognom d'Europa del est.
- Novel.les de Ursula K. Le Guin
- etc .... 

Un dels subgèneres que m'agraden en especial són els catalogats com a distòpies, com per exemple "Les torres de l'oblit" o "París 2041". 


Font de la imatge: http://www.quellegeixes.cat
Considero que val la pena fer-li una ullada a aquesta selecció realitzada pels bibliotecaris de la xarxa de biblioteques de la DIBA. Si han tingut en compte afegir una obra com "La Tierra permanece", saben de que parlen i per tant hi haurà altres obres bones que no he tingut, encara, el gust de llegir. 

Per altre banda, cercant per internet i per casualitat, em vaig amb aquesta publicació realitzada per les biblioteques badalonines a ISSUU. Val la pena fer-hi una ullada. 
Cryptshow Festival de Badalona --> http://issuu.com/badabiblios
Anteriorment he fet servir el terme distòpia, però també crec que seria un altre forma adequada de catalogar el subgènere si fem servir el terme ECOFUTURISME. Possiblement "Les torres de l'oblit" o "La chica mecànica" formarien part d'aquesta tipologia, ja que descriuen un món futur diferent i pitjor per l'ésser humà per causes medi ambientals.

I per acabar, un nou terme a afegir (ja coneixem utòpic i distòpic) ... la ucronia ¿?
D'aquest tipus seria la novel·la "El hombre en el castillo" de Philip K. Dick i el mapa que en sorgiria segons la seva història.



divendres, 23 de juny del 2017

Ovistop, un sistema ètic per controlar els número de coloms de Barcelona

Aquest any 2017 la ciutat de Barcelona ha escollit un nou mètode per combatre la proliferació de coloms, l'arma secreta es diu OVISTOP

He realitzat unes fotografies d'un dels contenidors amb aliment anticonceptiu per a coloms (Columba liviaque podem trobar pels carrers de la capital catalana. 

Placa informativa a la part superior - Producte anticonceptiu per a coloms


Un dels contenidors que podem trobar, a simple vista té moltes semblances amb una paperera. Es pot veure com el dispensador deixa anar blat de moro pel terra.   


Els coloms donant-se un atracón de blat de moro anticonceptiu. Cosa que confirma que aquest aliment només es consumit per coloms i no per altres espècies, com per exemple els pardals  (Passer domesticus). Puc assegurar que en un tres i no res ja no en queda ni un gra al terra de la plaça. 




Localització d'aquest Ovistop és segons google maps 41.38528, 2.145556
Encara que més concretament és a 41.383227, 2.148789  ... vull ser escrupolós perquè la georeferenciació de les fotos no és molt fina. Bé, una desviació de 350 metres aproximadament ...

---
Mapa dels diferents punts de dispensador 



----
Més info a :

- Sobre Ovistop 

- La nicarbazina 

- Acabemos con el maltrato a las palomas

- Corazon de paloma 

---- 
Per queixar-se o escollir altres mètodes de control  anar a 
Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona --> https://www.google.es/maps/place
I a vore si tornen a contractar una empresa com per exemple COLOMBA CONTROL per fer 
la feina bruta --> www.colombacontrol.com

diumenge, 4 de juny del 2017

Natura - Accions medio ambientals a petita escala

Voldria tornar a fer una entrada de caire mediambiental recordant lo important que és la biodiversitat dels ecosistemes. Ja fa un temps que vaig veure aquest breu reportatge i crec que és força adequat i exemplificador. Teniu menys de 5 minuts?

Font: https://youtu.be/oFV1U8IjiNY

Quan pensem en accions mediambientals molta gent pensa en projectes d'aquest estil, la reintroducció d'un gran depredador com el llop. Encara que aporta grans beneficis per al conjunt dels ecosistemes on podria viure, cal tenir present que aquest animal no pot ser-hi a arreu. Per exemple ningú es planteja la reintroducció del llop o de gossos salvatges (o cimarrones --> http://www.lavanguardia.com) a la serra de Collserola per controlar la superpoblació dels senglars. En lloc d'això es planteja la cacera o la castració química. 


Hi ha altres projectes de caire ambiental que la gent considera molt positius com per exemple la creació de grans parcs naturals per tot el mapa o la creació de pasos de fauna (  per veure alguns exemples anar a http://www.boredpanda.es ) o l'arquitectura verda. Són molt bones idees totes elles, però el seu cost normalment és força alt i en mans de l'Administració o de fundacions de grans empreses. 


Però aquesta idea de que només grans projectes poden considerar-se accions medi ambientals eficaces és equivocada. Ja que es poden fer moltes accions medi ambientals a un baix cost, fer molt amb poc. Com diu la dita "de mica en mica s'omple la pica". És a dir, hi ha moltes accions de caire mediambiental que tenen un baix cost i tenen un gran impacte. En aquesta entrada voldria posar uns quants exemples com a mostra:

1.) Enlloc de plantar un monocultiu de gespa als parcs, deixar que les zones verdes hi hagi més varietat d'espècies amb allò considerat com a "males herbes". 


Com diu el cartell " EL MANTENIMENT D'AQUEST ESPAI AFAVOREIX LA BIODIVERSITAT ". No cal ni dir que d'aquesta manera ens podem estalviar l'ús del controvertit glifosat i altres químics similars. 

2.) Una altre proposta interessant que pot substituir els jardins de gespa és plantar tot un ventall d'espècies autòctones o plantes xeròfites. Com veiem en aquesta mostra, les espècies gramínies i vivaces també són una molt bona opció.


3.) Una altre proposta interessant i força econòmica és instal·lar caixes nius per ocells i ratpenats. Afegeixo una foto realitzada a un parc, però al següent enllaç hi ha una gran varietat de models que podem trobar a la botiga Oryx ( https://www.weboryx.com ). Una altre element divertit són els " hotels pels insectes " fets amb productes naturals o restes d'obra. 


Caixa niu penjada d'una branca
4.) Una altre proposta que vaig veure i vaig trobar ben pensada és la realitzada per l' Ajuntament de Viladecans. La simple instal.lació de varis rusc d'abelles pot ser un acte envers el medi ambient que pot proporcionar grans avantatges i a més amb una recompensa ben dolça. Més info a http://www.wiladecans.cat/SMART-CITY-EXPO



5.) I  ja per anar finalitzant, controlar la població d' espècies animals i vegetals que poden ocasionar un fort impacte als ecosistemes. Per exemple les colònies de gats assilvestrats o les tortugues de Florida en rius i llacs. 

Alimentar colònies de gats és extinguir la fauna salvatge! - Font:



6.) Ús de ramats per netejar els boscos

L'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat fa tasques de neteja forestal amb l'ajuda d'un grup de rucs


Com diu la notícia, la mesura és una ajuda preventiva contra els incendis forestals. Una manera més econòmica i sostenible ... tal i com es feia en temps passats.  




Alhora és una manera de protegir races autòctones del nostre país, del centre de recuperació de Fuives a totes les comarques catalanes. Ara ja només caldrà ficar-hi dins del tancat un gos d'atura català  i una gallina flor d'ametller ;) jejeje

dilluns, 1 de maig del 2017

Natura - La problemática de los jabalís

Reportatge sobre la sobre població de porcs senglars en el programa el Escarabajo Verde --> http://rtve.es/v/3787281

2/11/16
La nueva plaga
  • La masiva proliferación del jabalí es un grave problema de gestión ambiental y de seguridad vial y ciudadana. 
  • Su multiplicación numérica, cambio de hábitat y comportamiento exigen decisiones consensuadas por todos 
  • Los métodos actuales para erradicarlos son la batida cinegética, la captura, la caza con arco y el aguardo nocturno 
  • Hay una vacuna o método de esterilización de jabalíes en experimentación por la Universidad Autónoma de Barcelona 
Ya hice una entrada sobre el jabalí en este blog en junio del 2015 :



Buscando por la web de CCMA no faltan noticias sobre esta problemàtica y desde diversos àmbitos:

Y también en los periódicos podemos ver este tipo de problemas:
----
Otro video interesante sobre el tema lo podemos ver en la web de ccma --> CIUTAT SALVATGE (reportage emitido el 12/07/2016)
A ver como solucionamos el problema (mediante la caza, introduciendo a su depredador natural, estirilizando a las hembras, con feromonas de lobo en puntos clave, ...) o todas las soluciones a la vez dependiendo del lugar. Personalmente, no descarto ninguna.

dijous, 6 d’abril del 2017

Barna Neta - Mapa del dia dels mobles vells a l' Eixample

Mapa del dia dels mobles vells a l' Eixample


LLEGENDA --> De Dll a Dv de Llobregat al Besos 


ENLLAÇ AL MAPA DE L'EIXAMPLE DELS DIES DEL MOBLE:


https://drive.google.com/open

I per si falla el drive, adjunto el mapa en imatge aquí sota:





RECORDAR !!!!

No coincideixen dies de retirada de mobles vells amb el límit dels barris :(

Per més ajuda anar al següent enllaç:

https://w30.bcn.cat/APPS/portaltramits


--
Més info a la web Bcn sostenible
http://www.bcnsostenible.cat/ca/web/icones

--

Recollida gratuïta de mobles i estris domèstics al carrer // Font: https://w30.bcn.cat

Aquest tràmit informa del dia de la setmana en què es poden baixar al carrer el mobles i estris domèstics vells per tal que l'Ajuntament els reculli de forma gratuïta.

Cal saber que cada carrer de Barcelona té assignat un dia fix a la setmana per a la recollida de mobles i estris domèstics vells. Quan aquest dia es festiu també es fa la recollida.

Els mobles i estris domèstics s'han de dipositar davant de la porteria de casa entre les 20:00 i les 22:00 h del dia de recollida. Han de deixar-se a la vorera, on no molestin, i el més a prop possible de la calçada per no obstaculitzar la línia de façana que les persones invidents utilitzen com a referència.

No està permès deixar-hi runes, sanitaris, escombraries, roba, vidres, ni objectes procedents d'indústries i comerços. Si algun moble porta cristall o vidre com ara una porta de cuina, vidriera, etc., s'ha d'embolicar amb cartró o similars perquè ningú no es faci mal.

Es aconsellable no deixar-hi neveres ni aparells d'aire condicionat, perquè poden contenir components de CFC. En aquests casos, és millor portar-los al punt verd.
----

Dia de RSC de cartró del districte ... a grosso modo


Punts revisats del barri


Font: lavola, fcc i ajuntament de bcn