Crec que tot català coneix el burro català i tot castellà el burro zamorà - lleonés. Però també hi ha espècies a recuperar o a conservar molt del nostre país que, fins i tot, tenen dites. Qui no ha sentit a dir :
Estar més content (o trempat) que un gínjol
Però la meva sorpresa va ser quan vaig tastar fa uns anys per primer cop un gínjol i al preguntar a amics i companys si els havien provat ningú sabia que era. No sabien que era un fruit.
Aprofito la web on vaig comprar un arbret pel meu balcó a la fira de Molins de Rei. Per mostrar-ho de la web de arboreco:
Font: ARBORECO
Un altre cas interessant és el nesprer ... bé, més concretament el nesprer europeu ( http://arboreco.net/ca/product/nespler ). Qui avui en dia el té a la fruitera de casa seva ? Segurament ben poca. O el cas de la pomera empordanesa (http://arboreco.net/ca/product/de-relleno/).
Tot això són casos per exemplificar la pèrdua de cultius tradicionals del nostre territori que estem en risc de perdre perquè altres productes, que venen de l'altre punta de món, els substitueixen.
Modestament voldria fer difusió de negocis com ARBORECO, que tenen un negoci de vivers de varietats de fruiters "tradicionals" i, a més, de manera ecològica (ja que tenen la ecolabel de la UE respectiva).
----
Per altre banda voldria també difondre un projecte / negoci interessant
AVANTATGES DE SER CONSUMIDOR D'EL RUSC QUE DIU SÍ!
- Descobreixes els productors de la teva regió.
- Cuines amb productes frescos i de temporada.
- Compres el que vols i quan vols sense compromís.
- Contribueixes a la remuneració justa dels productors.
Font: lacolmenaquedicesi.cat
En conclusió, no seria fantàstic la unió de productors i venedors per recuperar algunes de les espècies i varietats de les nostres comarques? No valdria bé això una ajuda especial o un iva reduït per donar un cop de mà a aquests negocis que tenen un impacte menor sobre el medi ambient? i ajuden més a l'economia del nostres veïns?