Ja vaig fer una entrada sobre el món local de Catalunya i la meva opinió (i alguna reflexió al respecte) sobretot centrat en el tema de les Enitats Municipals Descentralitzades (EMD) i la creació de nous municipis. Per refrescar el tema afegeixo el link a continuació:
Les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD).
Es pot veure a l'enllaç a data del gener del 2014
Jo sóc un defensor en potenciar les EMD i millorar així el món local. L' ens es va donant a coneixer ja que des del 2014 hi ha hagut alguns canvis en el món local català. Per exemple, en el 2017 hi ha un total de 65 EMD, inclosa L'Estartit. Per confirmar-ho es pot anar a l'enllaç de la web MUNICAT (http://municat.gencat.cat). En aquest enllaç podem veure que des de que vaig fer el treball de postgrau el 2009 sobre les EMD, hi ha 8 nous nuclis que l'han oficialitzar a Catalunya:
- El Talladell
- Bellaterra
- Campredó
- Bítem
- Serra d’Almos
- Baldomar
- L’Estartit
- Sant Miquel de Balenyà
Però a pesar del èxit d'aquest ens, també cal dir que hi ha nuclis de població que s'han convertit en nous municipis catalans o que aspiren a ser-ho, per una o altre raó.
Un és el cas de la població de Medinyà, el qual ja vaig fer una entrada que es pot consular al link (http://geobiocat.blogspot.cat) i recentment hi ha hagut noticies al respecte. Un altre cas que considero interessant és la població de Sant Miquel de Balenyà. Aquesta entitat de població va asconseguir el 2014 ser EMD, però sembla que li és poc tal estatus perquè vol aspirar a convertir-se en municipi. Encara que dubto que ho aconsegueixi veient el cas de Medinyà. Tal poble no té 5.000 habitants ... ni tampoc arriba als 2.000 habitants. Podem veure una noticia a la premsa sobre Sant Miquel de Balenyà i la consulta veïnal per convertir-se en municipi ( http://www.naciodigital.cat )
Però bé, el tema està calentet i al final, les consultes veïnals i els seus desitjos topen amb una realitat. Un Govern estatal gens negociador, un tribunal rigit i un BOE contundent; així ho podem veure pel cas de Medinyà.
Font: http://www.boe.es
Una cosa que ja es podia intuir perquè l'estat espanyol no el reconeixeria, no va apareixer mai a la web del INE http://www.ine.es/FichasWeb/RegMunicipios (ja que hauria d'estar entre els municipis catalans de Merangues i Mieres)
----
Per acabar aquesta entrada voldria comentar un altre cas que voldria seguir en el temps i que està relacionat amb aquesta temàtica: el cas Les Botigues de Sitges. Aquesta població pertany al municipi de Sitges, però està a més de 10 km seguint les costes del Garraf. Per altra banda, potser no té prou xarxa social veïnal per ser una EMD. Mentre que es pot anar a peu al municipi veí de Castelldefels seguint el passeig marítim. Potser en aquest cas el més lógic seria redefinir els límits municipals i que Les Botigues passin a ser un barri més de Castelldefels.
Per si algú no sap on són les Botigues de Sitges, faig una captura de pantalla de Google Maps:
I si fem un cop d'ull a la premsa podem lleguir el següent:
- L'any 2018 Sitges consultarà als veïns de les Botigues si volen seguir al municipi o prefereixen adherir-se a Castelldefels
- Planteada una propuesta de segregarse del municipio para Les Botigues
- I una nota del DIME!, Diario Metropolitano de CastelldefelsLas Botigues de Sitges quiere pertenecer a Castelldefels
Tot això potser és obrir la caixa dels trons en l'àmbit local municipal, inframunicipal i supramunicipal (és a dir, a totes les escales); però cal reajustar algunes coses al segle XXI. Opcions n'hi han varies, ara només falta seure entre totes les parts i possar-se a treballar. I aixó no és un tema que afecta unicament Catalunya, és molt més greu en altres parts de la península ... fins al punt que ja hi ha pobles que s'han catalogat com a "espais rurals en risc de despoblació irreversible".
Más de 4.000 pueblos españoles están en riesgo de desaparecer