Activitats de competència digital per cursos (ESO)
Activitat 1r: Climograma
Activitat 2n: Piràmide població
Activitat 3r: Eix cronològic digital
Activitat 4t: Treball periodístic amb Canva
Activitats de competència digital per cursos (ESO)
El reciclatge
Aquesta entrada del bloguer anirà sobre el reciclatge. Per començar, no hauria de sobtar perquè ja he fet esment a aquesta temàtica anteriorment a causa del meu interès sobre aquest tema. A més a més, per coses de la vida o per una orientació laboral deliberada, he realitzat diverses feines en el món mediambiental.
No fa gaire he realitzat un taller sobre reciclatge d’avant un alumnat jove. Una cosa està clara després de la sessió: la ciutadania està informada però la llei del mínim esforç és molt poderosa. A continuació afegeixo unes dades que vaig obtenir de pàgines web oficials.
La bossa tipus de referencia és de l’any 2013
Recollida de residus municipals a Terrassa l’any 2013 i el 2023
Com podem observar en aquestes gràfiques “la bossa tipus” de brossa a Catalunya, que és un índex de referència, no ha patit variacions en els últims 10 anys. Aquest gràfic serveix per comparar municipis i la seva evolució de cara al seu esforç. No voldria centrar-me en el primer punt, perquè depèn de múltiples factors i de l’esforç que fa cada municipi de cara a millorar el percentatge de brossa reciclada. Així que comentaré les dades del municipi de Terrassa que he afegit.
Tal com es veu en el gràfic, podem afirmar que en els últims deu anys el municipi de Terrassa no ha realitzar els deures. Els motius salten a la vista perquè el contenidor gris recollia un 68% l’any 2013 i el 65% l’any passat. En altres paraules, la recollida selectiva s’ha estancat l’última dècada i ni de bon tros el municipi de Terrassa assolirà els objectius de la Unió Europea; és a dir, reciclar almenys el 50% de la brossa.
Considero que a la vista d’aquests resultats, la regidoria de Medi Ambient municipal hauria de replantejar el sistema que actualment funciona i negociar amb l’empresa que està realitzant la recollida dels contenidors, la recollida dels materials especials (aquells que van a la deixalleria), la recollida de mobles, la recollida comercial en els eixos on es concentren les botigues, etc., així com també premiar els ciutadans que reciclen i penalitzar o multar els incívics. Un mecanisme que es pot fer com a la ciutat de Barcelona o en altres ciutats, amb premis en botigues locals o rebaixes a la factura de l’aigua.
Personalment sóc favorable a la teoria del bastó i la pastanaga. En altres paraules, augmentar els impostos i millorar així el sistema de recollida de tota mena de residus, així com també multar l’incivisme, premiar el bon comportament i implicar la ciutadania mitjançant campanyes informatives.
Per acabar aquesta entrada afegeixo una altra informació relacionada amb aquesta temàtica:
2021 | Municipi |
Generació per càpita (kg/hab./dia) | 1,07 |
Recollida selectiva (%) | 44,1 |
A Matadepera podem veure clarament com van aplicar la recollida selectiva el 2006.
Població (2023) | 9.891 |
Per altra banda, un altre municipi del Vallès on no se segueix amb el sistema de recollida comú, el municipi veí de Viladecavalls.
Població (2023) | 7.794 |