dijous, 9 de maig del 2013

Geografia - els SIG, una gran eina pel segle XXI

LA GEOGRAFIA DEL SEGLE XXI

Aquí simplement mostro un exemple d'un interessant Sistema d'Informació Geogràfica (SIG / GIS) realitzat per la UAB. Amb un simple cop d'ull veiem un munt de dades processades i geo - referenciades que permeten crear nous coneixements i ajudar a prendre decisions.

Per exemple, en el següent atles climàtic ens podem fer una idea dels ecosistemes que podem trobar a cada lloc. Però també preveure quines seran les necessitats hídriques d'algunes regions i quines poden ser les repercussions pels seus pobladors (caldria fer un Pla Hidrològic? es patiran talls en el subministrament d'aigua potable en alguns llocs? caldrà construir més dessalinitzadores? etc )



En aquest exemple veiem la pluviometria anual de la Península Ibèrica.

A simple vista ja veiem una gran diversitat de variacions en les pluges anuals acumulades. En indrets on plou menys de 500 mm anuals a altres on plou més de 1000 mm anuals. Aquestes diferencies són conseqüència de diversos factors: tipus de clima, tipologia subclimàtica, microclimes en àrees localitzades, la orografia (dominada per varis sistemes muntanyosos i una meseta central en alçada), etc.

Totes aquestes raons fan que hi hagi una gran diversitat d'ecosistemes molt variats a la Península Ibèrica: màquies, paisatges desèrtics, prats alpins, boscos de pi, etc 

A més a més, un altre factor a tenir en cal tenir en consideració és el següent: la ubicació de la península. Ja que està ubicada en un extrem del continent eurasiàtic i a menys de 20 km del continent africà.

Altre informació relacionada i d'on es pot extreure múltiples mapes i informació:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada