dilluns, 12 de maig del 2014

Voluntariat al Delta del Llobregat

Fa poc, el Ds 10.5.14 vaig participar en una acció de voluntariat al Delta del Llobregat. Concretament a l'espai del Remolar - Filipines, en el camí de la Vidala.

L'antic càmping Toro Bravo (i els altres com la Ballena Alegre o el Albatros) van ser expropiats al realitzar l'ampliació de l'aeroport del Prat. Crec jo que va ser una sort que en aquella zona metropolitana hi hagués varis càmpings, ja que al realitzar la 3º pista de l'aeroport tal i com es va fer (orientació i no guanyant terra al mar) s'ha conservat un espai natural de tipus mediterrani costaner rar de veure avui en dia (i més tan pròxim a una aglomeració urbana que té varis milions d'habitants, un gran port de mercaderies, un aeroport internacional, elevat turisme, etc). 



Les terres que abans eren terra de campistes i de "rulots" són avui uns espais amb un alt valor ecològic. Ja que són ecosistemes de boscos de pi pinyoners sobre dunes costeres. Un tipus de medi que, per la urbanització de la costa catalana, difícilment són fàcils de trobar avui en dia
.

I que es va fer com a voluntari en la campanya europea de la biodiversitat?

Doncs una cosa ben senzilla, eliminació de plantes invasores en aquest valuós espai.



I com van arribar aquests exemplars a aquell indret?

  • Doncs d'una manera ben simple, les antigues parcel·les de campistes eren decorades amb flora no autòctona adquirida segurament en cendres de jardineria i floristeries.

Temps després, podem veure que aquella flora no originaria del nostre país (o continent) s'ha aclimatat massa bé al benigne clima mediterrani. I alguna cosa s'ha de fer al respecte, perquè després de la destrucció d'ecosistemes per part d'activitats humanes (com pot ser la desforestació), les espècies inversores són la segona causa d'extinció d’espècies. Tan en el món animal com en el vegetal (a més, com que un ecosistema és en definitiva una interrelació entre espècies animals - vegetals, molt sovint l'extinció d'una espècie vegetal afecta directament a una espècie animal ... i a l’inversa; i per tant a tot l'equilibri ecosistèmic).



Mostra de les dues espècies que més es van treure:


L'atzavara (Agave americana) i la iuca (Yucca gloriosa).




Sacs amb el lema "LET'S CLEAN UP EUROPE !"

En la imatge anterior es pot veure el que va recollir el grup de voluntaris en tan sols una hora i escaig. No ser els altres, però per mi hauria seguit un parell d'hores més i crec jo que amb un parell de jornades quedaria tot ben net. Ja després caldria anar-hi de tan en tan per realitzar un manteniment bàsic (eliminar aquells nous brots que podrien aparèixer) i es podria resoldre el problema d'una manera força satisfactòria, almenys en aquesta zona concreta.



No calen elevats pressupostos per realitzar aquesta mena de tasca. Només unes quantes aixades, guants, sacs, ... i sobretot personal amb ganes i una mica de temps.


--

Ubicació: 41º 16' 47.06771'' N // 2º 3' 55.88212'' E


> Senyal geodèsic amb identificador 287131015 (Fitxa)
Però el Vèrtex ha desaparegut. Segons la fitxa de l'enllaç, el senyal estava situat a dalt de l ́antic dipòsit d ́aigua, a l ́entrada del càmping Toro Bravo.

> Segons el mapa geològic, aquesta zona de pinars té un sòl codificat com a Qd.
És a dir, la litologia " Correspon als cordons de dunes litorals ".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada