Si busquem aquestes coordenades al Google Maps 41º22'12'' N, 2º09'20''E ens apareixerà la seu del Institut Cartogràfic de Catalunya. Un edifici situat a Montjuïc, un turó associat a la ciutat de Barcelona des dels seus origens.
En un dels meus moments curiosament per Internet vaig fer una prova ... i si utilitzo les coordenades i les inverteixo? a quin racó del nostre planeta arribaria?
Doncs dit i fet! Canviant el Nord pel Sud i el Est per l'Oest :
41º22'12'' S, 2º09'20''W
No em va estranyar que les coordenades em portessin enmig del Oceà Atlàntic, si tenim en compte que la majora del planeta està cobert pels mars. No obstant, vaig utilitzar el zoom i em va despertar la curiositat que enmig del oceà hi hagués una petita illa.
Bé, la Gough Island estaria a "només" uns 658 km d'aquesta hipotètica ubicació austral de Barcelona. I a uns 1965 km de Ciutat del Cap, ... res, una i altre terra ferma a unes braçades de distància.
Si tingués els diners, un vaixell i el temps necessaris (i una mica més de tot) ara mateix partiria en destí a la Illa Gough: -40.324230, -9.938332. Un dels llocs més remots de l'oceà Atlàntic per fer de Robinson Crusoe.
Font: Google Maps
Per saber una mica més es pot buscar informació a:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Illa_Gough
https://en.wikipedia.org/wiki/Tristan_da_Cunha
https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Helena,_Ascension_and_Tristan_da_Cunha
El fet de ser unes illes perdudes enmig de l'oceà té un altre vessant del idíl·lic immortalitzat per el film "El lago azul". Un bon indret per fer-hi proves militars.
No ha de ser un gran secret militar si apareix a la Wikipedia i en altres publicacions.
In 1958 as part of an experiment, Operation Argus,
the United States Navy detonated an atomic bomb 160 kilometres (100 mi)
high in the upper atmosphere about 175 kilometres (109 mi)
southeast of the main island.
"El 1958, com a part d'un experiment, l'Operació Argus, la Marina dels Estats Units va detonar una bomba atòmica de 160 quilòmetres (100 milles) d'alt en l'atmosfera superior prop de 175 quilòmetres (109 milles) al sud-est de l'illa principal."
Aquesta informació es corrobora a la pàgina 102 del Atlas de historia crítica y comparada de Le Monde Diplomatique en español. L'esmentada pàgina forma part del article " Cuando la ciencia se convirtió en instrumento de dominación ". Pàgines 102 i 103 de l'esmentada revista, la qual té el següent ISBN 978 84 95798 24 4.
És a dir, territori britànic que va ser cedit perquè els militars hi fessin proves armamentístiques nuclears durant la guerra freda. En el mapa que apareix en la publicació hi ha un altre lloc inòspid on segurament també es varen fer proves nuclears, encara que no hi ha una declaració oficial.
- Incident Vela, any 1979. https://es.wikipedia.org/wiki/Incidente_Vela
- illes Kerguelen 49°15′00″S 69°10′00″E
Aquest territori pertany encara avui en dia a França, però és també un indret perdut enmig del oceà. Per sort el "militar becari" o el recluta de torn no es va equivocar i va marcar correctament les coordenades, ja que si hagués girat els punts cardinals ...
49°15′00″N 69°10′00″W
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada