dilluns, 13 de juny del 2016

IPC 2015 - Espanya 58 punts


Ja fa uns anys vaig publicar en aquest espai una entrada sobre el IPC. No em refereixo al índex de preu del consum que cada cert temps donen les xifres per televisió i per la premsa... perquè tothom acabi amb la percepció que tot és més car ara que ahir. Jo vull referir-me al Índex de Percepció de la Corrupció, un tema al qual ja vaig fer referència concretament va ser el dia 1 de desembre del 2012 (Enllaç: http://geobiocat.blogspot.com.es/2012/12/mapa-del-index-de-percepcio-de-la.html)

- L'any 2012 França tenia 69 punts i Espanya n'havia obtingut 65. 

Han passat els anys i no han parat d'aparèixer cassos de corrupció a tots els nivells, fins el punt que la majoria de la societat ja no es sorprèn quan apareix a les noticies que han enganxat a un alcalde, expresident o algú emparentat amb la casa reial esquitxat en casos de corrupció, que té diners en paradisos fiscals o que haurà de visitat un jutjat. I ja no entro amb els empresaris que utilitzen el BOE per fer negocis redons (per exemple el cas de la plataforma Castor).

Bé, hi ha una nova llista amb les dades recollides del 2015 del Índex de la Percepció de la Corrupció i no sembla que Espanya hagi remuntat posicions cap al capdamunt de la taula, més bé al contrari. 


En la llista de la UE podem veure una cosa interessant del 2015 (http://transparencia.org.es/wp-content/uploads/2016/01/ue_ipc-2015.pdf) respecte a canvis comparats amb el 2012. Observem la puntuació de: 
  • França 70 punts 
  • Espanya 58 punts 


És a dir, l'any 2012 entre aquests dos països veïns hi havia una diferencia de 4 punts. L'any 2015, tres anys després, aquesta diferencia s'ha ampliat fins als 12 punts. Espero que aquesta diferencia no es vagi ampliant de cara al futur ... o potser cal una revolució que acabi amb això, no ho ser. 

Ara estem en campanya electoral i el 26 de Juny tornen ha haver-hi eleccions generals, però aquest tema no ha sortit en campanya ... possiblement perquè PP, PSOE, CDC, etc estan emmerdats en casos de corrupció. En definitiva, tota la geografia espanyola està esquitxada per casos de corrupció (encara que uns són de major pes que els altres). 

Possiblement Bèlgica és un país dividit per dues comunitats i cada una va a la seva, però almenys estaran units contra la corrupció perquè només cal veure en el llistat de països que té 77 punts de IPC. Bastants més punts que el regne espanyol. 


No hauria de ser una prioritat de tots els partits polítics anar pujant posicions en aquest ranquing per arribar a ser com França (70 punts), Alemanya i Regne Unit (81 punts tots dos) o Holanda (87 punts) ??

Ja no dic la fita de ser com Dinamarca, Finlàndia o Suècia perquè simplement, els ibèrics no som com els escandinaus en moltes coses. 

O malauradament els espanyols prefereixen ser com Itàlia, que aconsegueix tan sols 44 puntets.

----

Almenys no sóc l'únic del món que sap que és el índex de la percepció de la corrupció (IPC), en fa referència la noticia del diari www.ara.cat --> "L’índex de percepció de la corrupció (CPI) del 2015, dut a terme per Transparència Internacional, situa el Turkmenistan en la posició 154 d’un total de 168 països. Corea del Nord, en la 167."

3 comentaris:

  1. Com ja diu el nom, es tracta d'un index de percepció, no de realitat. No crec que hi hagi més corrupció que anys enrera (la majoria de casos venen de lluny) si no avui dia la població està patint amb l'atur i les retallades i aquestes coses ens indignen més.

    De tota manera sí, sembla que hi ha molta corrupció.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cert, això és un índex de percepció perquè en qualsevol país la corrupció és un crim... una altre cosa és el sistema legal i la permissivitat.

      Jo no crec que sigui important en aquest cas la realitat, que és impossible que quantificar i comparar entre estats. Allò important és la idea que tenim, preconcebuda o no, però que ho fa real.

      Per exemple, a Itàlia els braços de la màfia s'estenen per múltiples llocs i arriben al món polític. Segur que ara és menys que abans, però encara succeeix. O ara hem vist per la televisió el cas de la presidenta del Brasil.

      I si me preguntes a mi, crec que hi ha major separació de poders reals i una justícia més de fiar a França que a Espanya. També hi haurà corrupció a França, però no com els nivells d'Espanya, Itàlia, Grècia, ...

      Elimina
    2. Sí, aquí sembla que tots els que tenen una mica de responsabilitat estan prou compinxats com per a poder actuar cómodament.

      I hi ha una altra cosa, hi ha certs poders, com el Partit Popular, que són massa grans per caure. Si cauen, cauen els organismes que els han de jutjar, per la qual cosa sembla difícil que passi encara que hi hagi proves

      Elimina