diumenge, 4 de juny del 2017

Natura - Accions medio ambientals a petita escala

Voldria tornar a fer una entrada de caire mediambiental recordant lo important que és la biodiversitat dels ecosistemes. Ja fa un temps que vaig veure aquest breu reportatge i crec que és força adequat i exemplificador. Teniu menys de 5 minuts?

Font: https://youtu.be/oFV1U8IjiNY

Quan pensem en accions mediambientals molta gent pensa en projectes d'aquest estil, la reintroducció d'un gran depredador com el llop. Encara que aporta grans beneficis per al conjunt dels ecosistemes on podria viure, cal tenir present que aquest animal no pot ser-hi a arreu. Per exemple ningú es planteja la reintroducció del llop o de gossos salvatges (o cimarrones --> http://www.lavanguardia.com) a la serra de Collserola per controlar la superpoblació dels senglars. En lloc d'això es planteja la cacera o la castració química. 


Hi ha altres projectes de caire ambiental que la gent considera molt positius com per exemple la creació de grans parcs naturals per tot el mapa o la creació de pasos de fauna (  per veure alguns exemples anar a http://www.boredpanda.es ) o l'arquitectura verda. Són molt bones idees totes elles, però el seu cost normalment és força alt i en mans de l'Administració o de fundacions de grans empreses. 


Però aquesta idea de que només grans projectes poden considerar-se accions medi ambientals eficaces és equivocada. Ja que es poden fer moltes accions medi ambientals a un baix cost, fer molt amb poc. Com diu la dita "de mica en mica s'omple la pica". És a dir, hi ha moltes accions de caire mediambiental que tenen un baix cost i tenen un gran impacte. En aquesta entrada voldria posar uns quants exemples com a mostra:

1.) Enlloc de plantar un monocultiu de gespa als parcs, deixar que les zones verdes hi hagi més varietat d'espècies amb allò considerat com a "males herbes". 


Com diu el cartell " EL MANTENIMENT D'AQUEST ESPAI AFAVOREIX LA BIODIVERSITAT ". No cal ni dir que d'aquesta manera ens podem estalviar l'ús del controvertit glifosat i altres químics similars. 

2.) Una altre proposta interessant que pot substituir els jardins de gespa és plantar tot un ventall d'espècies autòctones o plantes xeròfites. Com veiem en aquesta mostra, les espècies gramínies i vivaces també són una molt bona opció.


3.) Una altre proposta interessant i força econòmica és instal·lar caixes nius per ocells i ratpenats. Afegeixo una foto realitzada a un parc, però al següent enllaç hi ha una gran varietat de models que podem trobar a la botiga Oryx ( https://www.weboryx.com ). Una altre element divertit són els " hotels pels insectes " fets amb productes naturals o restes d'obra. 


Caixa niu penjada d'una branca
4.) Una altre proposta que vaig veure i vaig trobar ben pensada és la realitzada per l' Ajuntament de Viladecans. La simple instal.lació de varis rusc d'abelles pot ser un acte envers el medi ambient que pot proporcionar grans avantatges i a més amb una recompensa ben dolça. Més info a http://www.wiladecans.cat/SMART-CITY-EXPO



5.) I  ja per anar finalitzant, controlar la població d' espècies animals i vegetals que poden ocasionar un fort impacte als ecosistemes. Per exemple les colònies de gats assilvestrats o les tortugues de Florida en rius i llacs. 

Alimentar colònies de gats és extinguir la fauna salvatge! - Font:



6.) Ús de ramats per netejar els boscos

L'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat fa tasques de neteja forestal amb l'ajuda d'un grup de rucs


Com diu la notícia, la mesura és una ajuda preventiva contra els incendis forestals. Una manera més econòmica i sostenible ... tal i com es feia en temps passats.  




Alhora és una manera de protegir races autòctones del nostre país, del centre de recuperació de Fuives a totes les comarques catalanes. Ara ja només caldrà ficar-hi dins del tancat un gos d'atura català  i una gallina flor d'ametller ;) jejeje

3 comentaris:

  1. Pero a la gent li agrada molt la gespa britanica, que es com una catifa verda on et pots estirar. Les males herbes piquen, tot i que si, es mes logic deixar creixer el q creix naturalment

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs si vol veure gespa britànica que vagi a UK o per la zona de Maryland ... Ens em d'adaptar a les latituds i no a les imposicions de moda.

      Caldria buscar alternatives vàlides, com podria ser la gespa KIKUYU (Pennisetum clandestinum) o buscar espècies autòctones / naturalitzades.

      Elimina