Potser per nostalgia dels temps que vaig anar a la universitat o simplement per recordar a quines classes vaig anar, afegeixo un link amb les assignatures realitzades a la llicenciatura de Geografia.
Suposo que haurà canviat alguna cosa amb el sistema de graus. Però ser que molts professors segueixen essent els matiexos i, com sempre passa, hi ha assignatures més afins i altres més pesades. Del primer tipus jo diria Geopolítica i, del segon, Geomorfologia.
Per desgracia molta gent encara pensa que la Geografia és saber de memòria noms de rius, serralades i capitals d'estats. Aquella geografia dels segles passats i que va perviure durant bona part del segle xx. Cal per cultura general saber quatre coses al respecte, però al segle xxi la Geografia és més complexa. No obstant hi ha noticies com aquesta:
Ser cartógrafo en un mundo ya cartografiado:
así muere la profesión en plena edad de oro del mapa
Prova que la Geografia és alguna cosa més, seria per exemple el que mostra aquesta web:
Una colección de mapas e infografías
de la «cartografía de la persuasión»
Nota traduida sobre aquest mapa:
Un sorprendente mapa de 1938 que refleja los objetivos expansionistas nazis. (En enero de 1938, la población de Alemania era en realidad de unos 68 millones). La cita del discurso de Hitler del 20 de febrero de 1938, describe cuán "insoportable" es para una "potencia mundial" presenciar el sufrimiento infligido a "camaradas nacionales". "por" su simpatía o lealtad a la gente en general ". El mapa se basa en el concepto de Volks- und Kulturboden de Albrecht Penck en 1925.
Los diferentes tonos de rojo corresponden a las diferentes densidades de población "alemana"; cierta "germanidad" se extiende a prácticamente toda Europa oriental y noroccidental. Las flechas, especialmente las que se enfrían a la luz de desarrollos posteriores, se explican con una nota: El mapa fue encargado por un periódico del partido nazi, como complemento de un tema "dedicado al tema de Germandom". Fue "diseñado y preparado según lo prescrito por la Oficina de Capacitación del NSDAP".
El creador de mapas fue Arnold Hillen Ziegfeld, "uno de los maestros de la cartografía sugestiva", asistido por otras dos figuras centrales en la elaboración de mapas nazis: Karl von Loesch y el Dr. Friedrich Lange. Lange proporcionó los datos para el número de alemanes en varias áreas, datos que, por primera vez, excluyeron a los judíos de habla alemana. Lange tenía dos doctorados, e insistió en ser descrito como "Dr. Dr." La colección incluye varios mapas de Lange: ID # 1264 (87,545,000 alemanes en Europa); ID # 1286 (Mapa de la cultura alemana en el oeste); ID # 1257.01 (Berlín, un estado fronterizo en tres lados); ID # 1257.02 (Estados alemanes del frente oriental); ID # 2040 (Das ganze Deutschland soll es sein!).
Este mapa también se publicó en un formato más grande (72 x 104 cm), adecuado para el uso en el aula.
Al veure aquest mapa em va venir el cap la teoria de F. Ratzel que ens van explicar a les aules de la facultat. Un mapa que justifica la teoria de l'espai vital dels Estats (una idea que li venia com anell al dit a l'Alemanya nazi ... o el colonialisme britànic del segle XIX i XX).
Avui gràcies a les TIC podem crear mapa de riscos que poden salvar vides i propietats. Per exemple fan aquest curs ara:
SIG APLICADOS A LA HIDROLOGÍA Y
EL ANÁLISIS DE INUNDACIONES CON SOFTWARE LIBRE Y ARCGIS PRO
Realitzat per Juan Carlos Sierra R
al Cibernarium
> El canvi climàtic és un dels reptes del segle XXI. Mitjançant els mapes de zones de calor podem fer-nos una idea del clima que podem tenir les pròximes dècades.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada