divendres, 13 de març del 2020

Barna - Arbres de interès local

🌳 Si un passeja per Barcelona i es fixa una mica en les plaques dels espais verds pot trobar-se que es troba enfront d'un arbre diferent. Concretament un arbre catalogat d'interès local, per una raĂł o per altre. A vegades Ă©s perquè Ă©s un arbre molt vell o perquè Ă©s difĂ­cil de trobar en un altre punt de la ciutat o de Catalunya. 

A data del 2020 hi ha a la ciutat comtal 165 arbres d'interès local. Per ajudar-se i no anar buscant "a lo tonto", es pot consultar aquestes webs. I si un vol anar per feina, que comenci pels jardins de la UB i el c/ Enrique Granados. M'ha sorprès que les palmeres Washingtonia varen nĂ©ixer el 1893. 



I ja que vaig fer una entrada sobre el ginjoler (i el seu fruit, els gĂ­njols) ... em va fer força grĂ cia trobar-me per casualitat amb aquest arbre en ben mig de la ciutat.  

Ginjoler (Ziziphus jujuba)


CatĂ leg:
0148-05-07
CaracterĂ­stiques:
Alçària: 16 m
Volta de canĂł a 1,3 m.: 1,90 m.
Capçada (diàmetre): 18 m.
Any de catalogaciĂł: 2007
Data aproximada de naixement: 1857

Carrer Arimon, 14 --> Google maps - Barcelona

El ginjoler Ă©s un arbre de conreu agrĂ­cola antiquĂ­ssim originari del sud i de l’est d’Ă€sia, tot i que tambĂ© el coneixien i cultivaven els grecs, els romans i els Ă rabs, els quals presumiblement el van introduir a la penĂ­nsula Ibèrica. Es conreava per motius fructĂ­coles, però tambĂ© se’n valora la qualitat de la fusta, que tĂ© diferents utilitats (per exemple, a casa nostra s’empra per fer instruments musicals com ara gralles i tenores). 

El fruit, que es menja fresc o assecat, va donar peu a una coneguda dita catalana: “MĂ©s content que un gĂ­njol”. Aquest exemplar, situat en una petita placeta del carrer d’Arimon, evoca el passat agrĂ­cola i de jardins de l’antic municipi de Sant Gervasi. 

És el més gros dels documentats a la ciutat i probablement a Catalunya.


WEB DE LA FITXA

El que no diu en aquesta fitxa de l'ajuntament Ă©s que va ser l'interès d'una dona del barri aficionada a la botĂ nica o a la memòria del barri que va salvar aquest ginjoler. 


La placa als peus del ginjoler (azufaifo o jinjolero en castellĂ ). Es pot veure que hi ha el nĂşmero del catĂ leg.






Branques i copa de l'arbre. Val a dir tambĂ© que els gĂ­njols d'aquest arbre tambĂ© deuen ser segurament una font d'aliment dels ocells urbans del barri. 



Per què tot això?

    Crec que, basicament, perquè la pròxima generaciĂł pugui gaudir i     valorar aquests exemplars que hi ha per la ciutat.
    I a mode prĂ ctic, una altre fornada de barcelonins podran gaudir     de les seva ombra als estius.



Per acabar, Barcelona el 1857 quan va brotar aquest arbre era aixĂ­:


Barcelona a vista de pájaro (1857), Onofre Alsamora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada