diumenge, 9 de desembre del 2018

Geografia - Catalunya i Espanya

Catalunya és més que una comunitat autònoma, una nació dins de l'estat espanyol. No hi ha volta de full diguin el que diguin alguns. Mirem que diu la RAE: 

nación
Del lat. natio, -ōnis 'lugar de nacimiento', 'pueblo, tribu'.

1. f. Conjunto de los habitantes de un país regido por el mismo Gobierno.
2. f. Territorio de una nación.
3. f. Conjunto de personas de un mismo origen y que generalmente hablan un mismo idioma y tienen una tradición común.
4. f. coloq. p. us. nacimiento (‖ acto de nacer). Ciego de nación.

A finals de l'any 1978 es va aprovar una constitució a Espanya i des de llavors s'han modificat un parell de comes. Res, per entrar a la UE i tancar un altre capítol negre de la història ... de la relació entre els governs de Catalunya i els governs estatals de torn. 

Voldria recuperar una cançó de la Trinca que ho resumeix amb humor. Crec que molts opinen com jo al veure els comentaris que s'han publicat.

"Com el far west no hi ha res" de la Trinca, any 1981


> Per llegir la lletra (
https://blocs.xtec.cat)

I amb aquests anys hi ha un sentiment en molts catalans que el visualitzo, també amb humor, amb el dibuix d'una samarreta. Però no comprada a Catalunya, sinó a una fira local de Mallorca ja fa uns 5 anys.


I després de les retallades del nou Estatut de Catalunya, el sentiment de milers de persones és el mateix ---> AIXÍ NO ES POT SEGUIR !!!!

Conseqüències de tot plegat: tripartits, cops de porta de varis governs centrals, uns medis moooolt casposos, etc. Que es va traduir finalment amb el famós 1 d'Octubre de 2017, els Jordis i altres a la presó, uns altres que poden anar arreu del món excepte a Espanya (a veure quan Carles Puigdemont saluda a la Guardia Civil des de Andorra jejeje), l'aplicació del 155 i altres fets que han succeït i, segurament, succeiran.

Vaig veure la serie danesa de Borgen (web sobre la sèrie i informació relacionada (www.serielizados.com ). Us imagineu quina sèrie podria fer-se amb Catalunya !! Jo la començaria amb el traspàs de Jordi Pujols a Artur Mas fins les eleccions del 2017. Com s'enterin els guionistes de Netflix o HBO, ni Juego de Tronos ni Walking Dead. 

Espanya no és a finals del 2018 una democràcia madura com altres europees, però no crec pas que acabem com la 2º República. La península Ibèrica és lluny de la regió coneguda com a Mitteleuropa o de la banana blava; però almenys té l'arc mediterrani

Però realment el potència l'estat espanyol aquest arc? No és una mica estúpid no dinamitzar aquesta àrea, que ajuda a altres territoris interiors? Bé, és una pena que Madrid no estigui ubicada al desert d'Almeria. Oi? 

Catalunya no és Castella la Manxa, la qual té poc més de 2 milions d'habitants. Per això no l'haurien de comparar-se mutuament. Catalunya cal que miri a altres regions d'Europa amb les quals té uns punts i unes problemàtiques similars com poden ser les de Baden-Württemberg, Roine-Alps o la Llombardia. A veure com es resolen aquests problemes a cada lloc, aquesta serà la qüestió a tractar a la pròxima dècada. Un continent amb estats que tenen unes regions molt potens i altres regions que no poden seguir el ritme però no es poden abandonar ... o sí. Ja vorem. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada