dissabte, 13 de setembre del 2014

Fusió de municipis - Recull de premsa


En aquest bloc ja vaig parlar sobre les Entitats Municipals Descentralitzades, conegudes per l'abreviatura EMD ( per accedir apretar a AQUÍ )

Des de la realització del treball de les EMD de Catalunya he seguit al tanto sobre les noticies per tirar endavant una reducció del número de municipis de l'estat espanyol. Un fenomen que ja s'ha produït en altres països europeus, com per exemple Dinamarca o Grècia. 

La modificació del mapa municipal i la conseqüent reducció del número de municipis és una projecte interessant i prioritari per molts tècnics del món local ... però una patata calenta per qualsevol polític. Encara que ho impulsi el president del Govern o el president d'una CCAA és del tot segur que el tema portarà cua i l'oposició de torn ho voldrà aprofitar. 



Cada cert temps apareix a la premsa un recordatori sobre aquest projecte basat en reduir el número d'ajuntaments, però crec jo que qual el ministre es troba el dossier el deu tornar a amagar al fons de l'armari pensant "ja ho farà el pròxim ministre". Es parla que hi ha alternatives per mantenir les coses com estan, llavors algú diu "doncs podem crear una conjunt de Mancomunitats". Aquest i altres ens són vàlids, no obstant jo sóc del parer que la solució no és crear més organismes d'aquest tipus, sinó fusionar municipis tenint en compte uns determinats factors (número d'habitants, motius geogràfics, etc). Crear uns nous ens al voltant de ciutats mitjanes o pobles de referència. 


Ja fa temps que això s'estudia i hi ha el mòdel Christaller que per mi s'ajusta força bé a uns determinats principis i es pot modelar segons raons geogràfiques o identitaries. A Catalunya, gràcies al mapa comarcal és fàcil exemplificar-ho.



Al meu parer, el mòdel Christaler podria servir per crear una nova forma d'organització territorial per Catalunya i per altres comunitats autònomes. 

  • Vegueries (o províncies)
  • Comarques
  • Municipis --> que tinguin almenys 1.000 habitants; menys en zones de muntanya que podria ser al voltant dels 500 habitants.
  • Entitats Municipals Descentralitzades --> s'hi convertirien les poblacions que han perdut l'ajuntament al no assolir la població requerida i s’han fusionat o agregat amb municipis veïns. Les entitats de població que no siguin la capitalitat municipal, passarien a convertir-se en EMD (o entitats locals menors), preservant unes determinades competències i partides pressupostàries.

Ara ja torcaria fer una reforma del mapa municipal i dels ens sub-municipals. Ja que en poc temps el número de nuclis sense habitans o nuclis amb una població menor de 500 habitants (envellida en la majoria de casos) augmentarà progresivament.

Exemples no en falten (dades basades en consultes de l' INE a octubre del 2014) :

- Municipi de Castell de Cabres - 15 hab. // A la provincia de Castelló altres 17 municipis no arriben als 100 habitants.

- Municipi de Pesquera (Cantabria)- 71 hab.

- La provincia de Teruel (divida en 236 municipis), on 85 municipis no superen els 100 hab. ; 193 entre 100 i 500 hab. ; i on només 20 municipis superen els 1.000 habitants.


- La provincia de Barcelona té 11 municipis menors de 100 hab. i 52 entre 100 i 500 hab.

- Municipi de Illán de Vacas amb 1 hab. (Toledo)     !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Més info: libertaddigital.com - los pueblos mas pequenos

----
RECULL DE NOTICIES DE PREMSA SOBRE LA FUSIO DE MUNICIPIS

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Més info :
 
05/10/2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada