dilluns, 20 d’octubre del 2014

Voluntariat al Delta del Llobregat - III

12 d’octubre del 2014

Participació en un projecte de recuperació de dunes europeu que impulsa l'Àrea Metropolitana de Barcelona a les platges del delta del Llobregat.

En diferents punts de la comarca del Baix Llobregat es van crear dunes els passats mesos de juny i juliol. Concretament en els municipis de Castelldefels, Gavà i Viladecans es van plantar un total 1.900 exemplars de borró (Ammophila arenaria) (* més informació a la part inferior).

Localització de les plantacions




Personalment vaig participar en l'acció de la platja del Remolar juntament amb altres voluntaris. En aquest indret es van plantar 600 exemplars que, espero i desitjo, ajudaran a la regeneració de la vegetació dunar de la zona i reconstruir així el relleu dunar. 

Manual de realització


Al realitzar la tasca de plantació en dunes artificials i recents, va ser força senzilla la tasca. Ja que no va caldre eliminar plantes que haguessin colonitzat l'arena (com per exemple el bàlsam) i no calia aixada per fer els forats. Simplement amb una pala i les mans era fàcil fer un forat a la sorra, on després es posava el plançó. 

----
 
(*) EL BORRÓ (Ammophila arenaria)

També conegut amb el nom de canya de sorra o canya d'arena és una espècie de planta gramínia. Es troba als litorals de moltes zones temperades

Tot i que sovint es considera una mala herba, aquesta planta té un paper fonamental en la fixació dels sistemes de dunes mòbils litorals. Gràcies als potents rizomes, permet que s'arrelin en un substrat solt i sotmès a les inclemències dels temporals marins.

També aporten un benefici directe a molts animals costaners, prevenint-los d'hàbitat i refugi a molts animals com artròpodes i aus marines.

És una planta herbàcia perenne i de tiges erectes i robustes. El borró forma mates rígides, denses i molt resistents.

A les costes occidentals del mediterrani el borró floreix de maig a juliol. La pol·linització té lloc mitjançant els vents. Les espigues maduren vers l'agost. Cada mata pot emetre fins a 100 brots cada any.



Plansons i palntes de Ammophila arenaria



Més info.
http://www.deltallobregat.cat/Noticia_detall_1/_WbG8NZvDIQRBAYwh0yCcFA4zYeXb1Fn4bq4KxDBVfRXbEa6y7fWyp8TrzWP6umOI 

http://www.croma.org.es/index.php/volemdunes




12-doctubre-2014
Plantació a les dunes del delta del Llobregat - 12 d'octubre 2014 
Link Web 

----

Altres qüestions interessants observades i fotografies preses:

  • La primera duna es va aixecar a una distancia dunes 13 metres del mar. 
  • Es van aixecar també una segona i una tercera línia de dunes. 
  • La plantació del borró no es va fer lineal o paral·lela al mar, sinó en forma diagonal fent ondulacions cap amunt i cap avall. Per així facilitar el pas del vent provinent del mar entre les plantes i el moviment dunar. 
  • Destacar que aquest és un projecte a molt baix cost i amb un potencial impacte. Ja que per la creació de dunes antròpiques (ja que el ecosistema dunar natural va ser eliminat fa temps) només cal una excavadora per moure l'arena, plantar la comunitat vegetal desitjada i preservar l'espai dels incívics. La resta ja és qüestió de temps (que invertebrats i vertebrats colonitzin el nou espai). 
 
Plançons abans de ser plantats
 
 Plançons col·locats en diagonal en la part solana de la duna
 Plançons en la cresta de la duna de la primera línia

Per altre banda, voldria ensenyar una altre cosa:

La vida també sap obrir-se camí sense la intervenció humana 
 (o almenys sense la nostre acció intencionada)
 
Efectivament, fins i tot en un lloc com aquest (zona costanera sorrenca de l'AMB i propera a una infraestructura com és l'aeroport del Prat) hi apareixen comunitats vegetals. Encara que potser creixen espècies que no són del tot desitjades. 

Pins que creixen 
 

Altres espècies pròpies d'ambients sorrencs costaners


1 comentari:

  1. Un fràgil ecosistema ben a prop de casa. És un luxe i gairebé un miracle tenir aquest espai natural tan a prop de l'aglomeració urbana de Barcelona. Paradoxal.lment, la proximitat de l'aeroport ha estat fonamental per a la seva conservació.

    Salut!

    Edu

    ResponElimina